Question Bank

of 30
26 views
PDF
All materials on our website are shared by users. If you have any questions about copyright issues, please report us to resolve them. We are always happy to assist you.
Document Description
Question bank for UPSC
Document Share
Document Tags
Document Transcript
  QUESTION BANK   By: Manoj Kumar Singh, Manager(IE), Industrial Engineering Department, Northern Coalfields Limited, Singrauli(MP)-486 889, Mobile No.-9993875526, E-mail : mks_ie@nclhq.nic.in     P   a   g   e     1  (SECTION-I : Coal Mining Technology, Mining Equipments, Organisational Profile of CIL, Physical & Financial Performance of CIL and Coal & Coal Products) Q1. Which of the following equipments are chain mounted? (a) Side Discharge Loader (SDL) (b) Load Haul Dump (LHD) (c) Both (d) None Q2. Which of the following is a Mass Production technology for UG? (a) SDL (b) LHD (c) PSLW (d) All Q3. Which of the following equipments can be tyre mounted? (a) Pay Loader (b) Grader (c) Dozer (d) All Q4. Which of the following company has deployed the largest size Shovel-Dumper combination (42cum + 240T) in CIL? (a) SECL (b) MCL (c) CCL (d) NCL Q5. Which OCP has deployed largest capacity shovel Dumper combination in CIL? (a) Gevra (b) Dipika (c) Jagannath (d) Piparwar Q6. What is the largest size of Rope Shovels in CIL? (a) 10cum (b) 20cum (c) 30cum (d) 42cum Q7. What is the largest size of Dumper in CIL? (a) 170T (b) 240T (c) 360T (d) 400T Q8. What is the largest size of Rope Shovel in the World? (a) 63cum (b) 50cum (c) 42cum (d) 35cum Q9. What is the boom length of the largest Dragline in the World? (a) 133 m (b) 150 m (c) 100 m (d) 50 m Q10. What is the largest size of hydraulic Shovels in CIL? (a) 18cum (b)12cum (c) 11.5cum (d) 9.5cum Q11. What is the largest capacity of hydraulic Shovels in the World? (a) +25cum (b) +30cum (c) +40cum (d) +50cum Q12. What is the largest size of Drills in CIL ? (a) 381mm (b) 311mm (c) 250mm (d) 160mm Q13. What is the largest size of Dozer in CIL? (a) 450hp (b) 770 hp (c) 850hp (d) 410hp Q14. What is the full-form of LHD? (a) Load Haul Dump (b) Load Haul Dumper (c) Low Haul Dumper (d) Low Haul Dump Q15. Which of the following is a mass production technology for U.G.? (a) Longwall (b) SDL (c) LHD (d) Bord & Pillar Q16. Which of the following is an intermittent mining technology? (a) LHD & SDL (b) Longwall (c) Bord & Pillar (d) None Q17. What is the bucket capacity of the largest size of Dragline in CIL? (a) 24cum (b) 30 cum (c) 33 cum (d) 35 cum Q18. What is the bucket capacity of the largest capacity of Dragline in the world ? (a) 100cum (b) 55cum (c) 120cum (d) 129cum Q19. Where could you find High Wall Mining in CIL? (a) WCL (b)SECL (c)MCL (d) NCL Q20. Shortwall mining is used in which company? (a) SECL (b)MCL (c) WCL (d)NCL Q21. In which OCP, In-pit crushing & conveying is used? (a) Gevra (b) Dipika (c) Piparwar (c) Jagannath Q22 What is the total number of Coal washeries in CIL ? (a) 17 (b) 16 (c) 15 (d) 14 Q23. Which Subsidiary of CIL has Surface Miners equipments? (a) MCL (b) SECL (c) NCL (d) WCL Q24. Surface Miners can be used in which face? (a) Coal (b) OB (c) Both (d) None     P   a   g   e     1   QUESTION BANK   By: Manoj Kumar Singh, Manager(IE), Industrial Engineering Department, Northern Coalfields Limited, Singrauli(MP)-486 889, Mobile No.-9993875526, E-mail : mks_ie@nclhq.nic.in     P   a   g   e     2  Q25. SDL & LHD in UG are used for …………………. (a) Transporting (b) Loading (c) Drilling (d) Cutting Q26. Which of the following mining technology does not need blasting ? (a) Surface Miner (b) Longwall (c) Bucket wheel Excavator (BWE) (d) All Q27. Which of the following is a continuous mining method? (a) Continuous Miner (b) Surface Miner (c) Bucket Wheel Excavator (d) All of the above Q28. What is LTC Coke ? (a) Low Temperature Carbonization Coke (b) Low Thermal Coking Coke (c) Light Thermal Coking Coke (d) Low Temperature CoalIndia Coke Q29. Which of the following is a type of coking coal ? (a) Prime Coking (b) Medium Coking (c) Semi Coking (d) All of the above Q30. What are the grades of NEC Coal ? (a) A only (b) B only (c) A &B (d) C&D Q31. Which of the following industries use coke ? (a) Steel Plants (b) Cement Plants (c) Brick Kiln (d) Power Plants Q32. Which of the following can be used in any gradient in UG Coal Mining? (a) SDL (b) LHD (c) Bord & Pillar (d) Longwall Q33. Which of the following is not an UG equipment ? (a) LHD (b) SDL (c) BWE (d) PSLW Q34. Which of the following is not a Open Cast equipment ? (a) Shovel-Dumper (b) Surface Miner (c) Bucket Wheel Excavator (d) Road Header Q35. When did CIL get Maharatna status? (a) 11 th  April 2011 (b) 11 th  April 2008 (c) 11 th  April 2007 (d) 11 th  April 2010 Q36. Which is the 5 th  company to get Maharatna status? (a) ONGC (b) IOC (c) SAIL (d) CIL Q37. What is the total manpower of CIL as on 1 st  March 2011? (a) 3.84 lakh (b) 3.85 lakh (c) 3.87 lakh (d) 4.00 lakh Q38. What is the total number of mines in CIL as on 1 st .April 2011? (a) 470 (b) 471 (c) 472 (d) 473 Q39. After proposed expansion, which OCP will be largest in CIL? (a) Gevra (b) Dipika (c) Piparwar (d) Jagannath Q40. Name the joint ventures established by MCL? (a) MJSJ (b) MNH (c) Both (d) None Q41. CIL has established a foreign Subsidiary (CIAL) in…………….   (a) Mozambique (b) Indonesia (c) Australia (d) America Q42. What does CIAL stand for ? (a) Coal India America Ltd. (b) Coal India Africa Limited (c) Coal India Africana Limitada (d) CIL International Africa Ltd. Q43. Which of the following is a Subsidiary of CIL ? (a) CIAL (b) NEC (c) NLC (d) SCCL Q44. Which type of coal is classified mainly on the basis of calorific value? (a) Coking Coal (b) Non-Coking Coal (c) Semi Coking Coal (d) NEC Coal Q45. Primarily on what basis the Coking Coal is classified? (a) Calorific Value (b) Ash Content (c) Sulphur Content (d) Moisture Content Q46. Which is the only coalfield in India which is spread between two states as well as two companies? (a) Raniganj (b) Jharia (c) Singrauli (d) Central India Coalfields Q47. NEC coal has a d istinct characteristic of ……..   (a) High Sulphur (b) High Ash (c) High Volatile Matter (d) High Moisture Q48. What are the characteristic of imported coal ? (a) Low ash & moisture (b) High Sulphur (c) Both (d) None  QUESTION BANK   By: Manoj Kumar Singh, Manager(IE), Industrial Engineering Department, Northern Coalfields Limited, Singrauli(MP)-486 889, Mobile No.-9993875526, E-mail : mks_ie@nclhq.nic.in     P   a   g   e     3  Q49. High Wall Mining can be classified as ……………   (a) OC Mining Technology (b) UG Mining Technology (c) Hybrid Mining Technology (d) Other Mining Technology Q50. Surface Miner in CIL is used for ………..   (a) Coal (b) OB (c) Both (d) None Q51. Coal Handling Plants (CHP) are used for ? (a) Coal Transportation (b) Coal Loading (c) Coal Crushing (d) All Q52. The Largest Dragline in CIL (33cum) has been ordered by which Company? (a) NCL (b) SECL (c) MCL (d) WCL Q53. What is the ideal standard dumper for 20cum shovel? (a) 170T (b) 100T (c) 120T (d) 150T Q54. What is the total coal washing capacity of CIL as on 1 st .April 2011? (a) 39.4MT (b) 20.4MT (c) 30.4MT (d) 50.4MT Q55. What is the Net Profit (PAT) of CIL during 2010-11? (a) Rs.10,867 Cr. (b) Rs.8,067 Cr. (c) Rs.9,867 Cr. (d) Rs.11,867 Cr. Q56. U nder New Coal Distribution Policy (NCDP), Coal is sold by CIL through ……   (a) Fuel Supply Agreement (FSA) (b) Memorandum of Understanding (MoU) (c) E-Auction (d) All of the above Q57. Which of the following equipments are used in Longwall Mining ? (a) Shearer (b) Road Header (c) Stage Loader-crusher (d) All of the above Q58. Which of the following equipments are used with Continuous Miner ? (a) Shuttle Cars (b) Twin/quad Bolter (c) Feeder Breaker (d) All of the above Q59. Which of the following equipments are used for mine development for PSLW ? (a) Continuous Miner only (b) Road Header only (c) Either (d) None  Q60. What are the benefits of Longwall Mining ? (a) Higher Productivity (b) Higher Recovery of coal (c) Safety & Reliability (d) All of the above Q61. Shuttle Cars in UG is used for transportation of……………………   (a) Coal (b) Manpower (c) Machine (d) All of the above Q62. By which UG mining method, 75% coal recovery can be achieved ? (a) Bord & Pillar (b) Continuous Miner (c) Longwall (d) None of the above Q63. Which of the following is the most common cause of accidents in UG mines ? (a) Roof & side fall (b) Explosion (c) Fire (d) Water inundation Q64. What is the key driver for change in mining technology ? (a) Improving Productivity (b) Quality Improvement (c) Environmental Issues (d) All of the above Q.65 Bucket Wheel Excavators in India are used for mining of…………..   (a) Coal (b) Lignite (c) Both (d) All of the above Q66. What is the share of coal in primary energy consumption of India ? (a) 52.40% (b) 62.40% (c) 72.40% (d) 82.40%  Q67. What will be gap between Demand & coal Production during 2011-12 ? (a) 93.33MT (b) 75.33MT (c) 83.33MT (d) 65.33MT Q68. How many coalfields in India are not currently under production ? (a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1 Q69. What will be demand of coal during 2011-12 ? (a) 713.33MT (b) 680.33MT (c) 550.34MT (d) 100.34MT Q70. What is the share of UG in total coal production of CIL ? (a) 11% (b) 10% (c) 12% (d) 13% Q71. What is the share of coking coal in total coal production of CIL ? (a) 11.4% (b) 10.4% (c) 9.4% (d) 8.4% Q72. What is the coal production target of CIL for 2011-12? (a) 452MT (b) 442MT (c) 432MT (d) 462MT  QUESTION BANK   By: Manoj Kumar Singh, Manager(IE), Industrial Engineering Department, Northern Coalfields Limited, Singrauli(MP)-486 889, Mobile No.-9993875526, E-mail : mks_ie@nclhq.nic.in     P   a   g   e     4  Q73. How much coal was produced by CIL in 2010-11? (a) 431.33MT (b) 441.33MT (c) 451.33MT (d) 421.33MT Q74. What is the share of power sector in total coal off-take of CIL? (a) 70% (b) 75% (c) 80% (d) 90% Q75. When was the coal prices last revised by CIL ? (a) February 2011 (b) December 2010 (c) December 2009 (d) April 2011 Q76. What is the size of Steam Coal ? (a) 0 to 50mm (b) 25 to 50mm (c) 50 to 200mm & above (d) Unscreened coal of all sizes Q77. Which state has the largest coal reserves ? (a) Orissa (b) Jharkhand (c) Madhya Pradesh (d) Chhatisgarh Q78. What is the share of coal in electricity generation of India ? (a) 69.25% (b) 79.25% (c) 89.25% (d) 59.25% Q79. Coal Exploration in India is done by…………..   (a) Geological Survey of India (GSI) (b) Mineral Exploration Corporation Limited (MECL) (c) Central Mine Planning & Design Institute Limited (CMPDIL) (d) All of the above Q80. Which of the following is a type of Coke ? ( a) Hard Coke (b) Soft Coke (c) Both (d) None Q81. What are the uses of coke ? ( a) Cooking Fuel (b) Steel making (c) Both (d) None Q82. Coke can be made from which of the following type of Coal ? ( a) Prime Coking Coal (b) Medium Coking Coal (c) Semi-Coking Coal (d) All Q83. Coal India Limited produces………………..  ( a) Coal (b) Coke (c) Coal & Coke (d) Coal, Coke & Coal By-Products Q84. Which of the following is true about CIL-Coke ? ( a) It is LTC Coke (b) It is Solid Smokeless Fuel (c) It is environment friendly (d) All of the above Q85. Which of the following is used in making steel ? ( a) Hard Coke (b) Soft Coke (c) Coking Coal (d) All of the above Q86. Which of the following is the best quality coal ? ( a) Peat (b) Lignite (c) Bituminous (d) Anthracite Q87. Dankuni Coal Complex(DCC) is under the administrative control of …………….  ( a) CIL (b) ECL (c) BCCL (d) SECL Q88. What is the product of Dankuni Coal Complex (DCC) ( a) Coke (b) Coal Tar (c) Coal Gas (d) All of the above Q89. From which coalfield in India Prime Coking Coal is produced ? ( a) Jharia (b) Raniganj (c) Rajmahal (d) All of the above Q90. In which state of India Anthracite coal is found ? ( a) Jahrkhand (b) J & K (c) West Bengal (d) All of the above ……………………………………………………………………………………….…………..……………  A N S W E R 01(a), 02.(c), 03(d), 04(a), 05(a), 06(d), 07(b), 08(a), 09(a), 10(a), 11(d), 12(a), 13(c), 14(a), 15(a), 16(a), 17(b), 18(d), 19(b), 20(a), 21(c), 22(a), 23(a), 24(c), 25(b), 26(d), 27(d), 28(a), 29(d), 30(c), 31(a), 32(c), 33(c), 34(d), 35(a), 36(d), 37(a), 38(a), 39(a), 40(c), 41(a), 42(c), 43(a), 44(b), 45(b), 46(a), 47(a), 48(c), 49(d), 50(a), 51(d), 52(a), 53(a), 54(a), 55(a), 56(d), 57(d), 58(d), 59(c), 60(d), 61(a), 62(c), 63(a), 64(d), 65(b), 66(a), 67(c), 68(a), 69(a), 70(b), 71(d), 72(a), 73(a), 74(c), 75(a), 76(c), 77(b), 78(a), 79(d), 80(c), 81(c), 82(d), 83(d), 84(d), 85(a), 86(d), 87(d), 88(d), 89(a), 90(b). …………………………………………………………………………………………………………..……  
We Need Your Support
Thank you for visiting our website and your interest in our free products and services. We are nonprofit website to share and download documents. To the running of this website, we need your help to support us.

Thanks to everyone for your continued support.

No, Thanks
SAVE OUR EARTH

We need your sign to support Project to invent "SMART AND CONTROLLABLE REFLECTIVE BALLOONS" to cover the Sun and Save Our Earth.

More details...

Sign Now!

We are very appreciated for your Prompt Action!

x